Quantcast
Channel: Jurnalul Valentinei » Romania
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Muzeul Parfumului

$
0
0

Mai știți că vă prezentam săptămâna trecută un posibil plan de weekend pentru cei ce au rămas în București pe perioada verii? Ei bine… revin cu un nou obiectiv turistic de neratat: Muzeul Parfumului!

Am aflat de curând despre el, de la Chinezu, și m-am grăbit să aflu despre ce este vorba. Recunosc, nu am plecat cu așteptări prea mari, cu o proastă prejudecată că ar fi doar câteva rafturi din Beautik – Haute Parfumerie, că ar fi doar o simplă strategie de marketing pentru atragere de cumpărători în magazin. M-am înșelat amarnic.

Muzeul are alocată o cameră plină cu sute de sticluțe, mici opere de artă frumos aranjate. Mi-au părut a fi mici bijuterii pe care le-am analizat în detaliu și m-am bucurat ca un copil de toate poveștile pe care mi le-a spus băiatul din magazin (regret și acum că nu i-am cerut să îmi spună numele, cred că merită cu siguranță o primă pentru toată pasiunea pe care o transmite povestind despre fiecare dintre ele și pentru răbdarea cu care mi-a răspuns la toate întrebările).

Am aflat că Muzeul Parfumului este un proiect unic în România, spre deosebire de alte țări unde există chiar și zeci de astfel de obiective culturale, și că reunește peste 3000 de exponate care sunt prezentate publicului, din lipsa spațiului, prin rotație. Ideea și întreaga colecție aparține fondatorului Beautik Haute Parfumerie, Val Iacob, care pare că a atins visul oricăruia dintre noi: crearea unui business din pasiune și atingerea unui prag care permite implicarea în societate printr-o acțiune concretă, palpabilă și trainică. Deși nu îl cunosc personal, vizita în muzeu îmi spune că toate demersurile sale de cercetare și de investigare a esentelor retrase din circuitul public, achiziția celor mai importante și inedite sticluțe cu valoare istorică pentru a fi prezentate publicului român, depășește cu mult partea materială a unei afaceri. Pentru mine, asta mă face să îi spun: Jos pălăria și Muțumesc pentru că a adus în România un spațiu cultural pe care autoritățile nici nu l-au avut măcar ca proiect.

Revenind la muzeu, în mod clar nu mi-a ajuns această primă vizită și cu siguranță voi mai reveni pentru a vedea și celelalte sticluțe care acum sunt prezentate la Pelișor, într-o expoziție specială, cam de 4 ori mai mare în comparație cu cea actuală de la București. Este vorba despre sticle de parfum ce datează din secolele XVIII-XIX, exemplare rare și editii limitate realizate de artizani de prestigiu, capodopere ale parfumeriei artistice.

Și, pentru că tot m-am aflat într-o parfumerie-muzeu, am profitat de ocazie și am încercat câteva arome speciale, printre care cele aparținând actrițelor Grace Kelly și Catherine de Neuve, lui Napoleon Bonaparte și Reginei Maria a României – mici frânturi de istorie care completează și mai mult portetul pe care mi l-am construit în minte despre aceste personalități. Totodată, m-am oprit în fața parfumurilor românești odată legendă: Parfumul București, Miraj, Roxana, Eva sau Romarta, ale căror urme sunt de mult apuse pentru că industria este aproape inexistentă acum în România (doar Farmec Cluj mai produce parfumuri în zilele noastre).

Nu mă mai lungesc cu vorbele, vă las cu câteva fotografii și cu rugămintea de a vizita și voi Muzeul Parfumului din str. Av. Radu Beller nr. 9 (zona Dorobanți). Cu siguranță, veți pleca încântați, așa că aștept cu nerăbdare impresiile voastre mai jos, în comentarii.

IMG_0845 IMG_0847 IMG_0850 IMG_0854 IMG_0858 IMG_0860 IMG_0864 IMG_0867 IMG_0868 IMG_0874 IMG_0885 IMG_0888 IMG_0891 IMG_0892 IMG_0893 IMG_0901 IMG_0902 IMG_0904

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10