Fără un loc de muncă și cu doi copii de vârstă școlară acasă, care cer de mâncare, tanti Lenuța a bătut la porțile noului magazin social din sectorul 6. Timp de 4 ore a călcat haine, a șters geamurile și a măturat în interior. Totul pentru 30 de puncte, noi-nouțe, care s-au transformat pe loc în produse: 2 litri de ulei, 3 conserve de carne, 2 kg de făină, 10 napolitane. A mai ales din rafturile magazinului o cutie cu detergent și un săpun, plecând cu mai puține griji spre casă.
Este doar un exemplu de cum funcționează SocialXchange, magazinul social inaugurat pe 19 martie în sectorul 6 al Capitalei.
Gândit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile și cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul simplifică procedura de donație a unor bunuri, dar și condiționează accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activități de muncă în folosul comunității. Proiectul aparține Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și stimulează atât actele de caritate cât și sentimentul de responsabilitate în rândul asistaților social, respectul față de donator, protejarea demnității beneficiarului și echitatea socială.
Ca element inovator, magazinul oferă donatorilor și un pachet de servicii de agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi străine, parenting, activități sportive și divertisment. La fel de inedit este și sistemul de puncte pe baza căruia funcționează acest concept, care exclude aportul banilor din întregul proces, accentuând și mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinație specific socială. Un donator sau beneficiar poate obține puncte în două moduri: prin donare de bunuri sau desfășurând activități utile comunității.
“Cei care s-au gândit la acest concept și-au dat seama că sunt oameni care au demnitate și care vor să muncească, nu să primească de pomană, plus că nevoile fiecăruia sunt diferite de la caz la caz și dacă azi am nevoie de detergent pentru rufe, mâine aș vrea să iau o carte de povești sau produse alimentare.” a declarat o tânără mămică beneficiară a serviciilor oferite de noul magazin social la inaugurare.
Magazinul SocialXchange este situat pe Calea Crângași nr. 3 și sunt acceptate drept donații: alimente neperisabile, produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărți, articole sportive etc.
Vă invit să îl vizitați pentru donații sau fie doar drept inspirație de proiect social care poate schimba în bine stilul de viață al unei comunități. Îmi place ideea de echitabilitate socială (transfer de la cei ce au prea mult la cei ce nu au deloc) prin muncă și nu pomană. Mult prea mulți oameni cumpără și apoi aruncă obiecte pe care nu le-au folosit niciodată în timp ce alții mor de foame.