A trecut mai bine de o lună de când nu am mai scris pe blog… nu-mi vine să cred, este cea mai mare perioadă de absență de până acum și nici nu îmi dau seama când a trecut timpul. Recunosc, am fost extrem de ocupată în ultimele luni și am cam neglijat tot ce era în jurul meu, în afara proiectului “Cărțile copilăriei pe bicicletă” la care am lucrat. Promit să revin în forță cu articole noi și interesante!
Dar, mai întâi de toate, trebuie să vă povestesc puțin despre acest proiect despre care nici măcar nu am apucat să dau de știre și aici când a început promovarea lui.
Turul ciclist caritabil “Cărțile copilăriei pe bicicletă”, organizat în beneficiul Asociației Curtea Veche cu participarea Alteței Sale Regale Principelui Nicolae al României, a campionului național la ciclism Alex Ciocan și a unor oameni de afaceri din țară, s-a desfășurat în perioada 23 aprilie – 4 mai și a traversat țara din Sighetu Marmației până în Constanța.
Evenimentul este un proiect unic în România ca inițiativă de fundraising și prin distanța de peste 1.000 km parcursă în doar 9 zile de către un grup de cicliști neprofesioniști. Scopul a fost strângerea de fonduri cu ajutorul cărora Asociația Curtea Veche donează cărți și înființează cluburi de lectură în mediile defavorizate pentru creșterea gradului de lectură și educație în România.
Cu ocazia proiectului au fost împărțite deja 1.200 de volume elevilor din 3 orașe, iar DHS și Herlitz România au oferit 50 de biciclete și ghiozdane complet echipate copiilor care au venit la punctele de întâmpinare din: Sighetu Marmației, Dej, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Sinaia, București, Călărași, Constanța.
Au fost alături de noi comunități de cicliști, părinți și copii cărora li s-a vorbit despre importanța și plăcerea lecturii, autorități locale, presă și fundraiseri care încheiau ziua de biciclit cu zâmbetul pe buze.
Nu am să vă detaliez ce a însemnat acest proiect din punct de vedere logistic și organizatoric: de la identificarea de sponsori și parteneri, la promovare, înscrierea participanților din mediul de business, gestionarea plutonului de cicliști în condiții optime de trafic, cazări, mese și organizarea de evenimente pe plan local. A fost mult de lucru și întreaga echipă, alături de parteneri, s-a mobilizat pentru ca totul să fie la cele mai înalte standarde.
Sunt multe de spus, dar prefer să ilustrez întâmplările prin câteva rânduri și fotografii realizate de Prodocens Media, echipa foto & video care a urmărit întreg traseul. Alex a apucat să și scrie câte ceva în fiecare zi pe blogul lui (nu știu cum de a mai avut energie după atâta pedalat, dar îl felicit!)
Conferință de presă la sediul BDT Ford.
Prima zi, la Sighetu Marmației, a fost cu emoții pentru startul evenimentului și cu cei peste 600 de copii cu care ne-am întâlnit în Sala Polivalentă. A fost o atmosferă incredibilă!
Oameni inimoși pe plan local, ne-au așteptat cu brațele deschise, cu flori și mâncare caldă pe masă.
Deși Baia Mare nu era inclus ca punct de oprire pe traseul nostru, comunitatea de cicliști s-a mobilizat și s-a alăturat spontan grupului nostru până la ieșirea din oraș.
A fost o zi ploioasă la Călărași, dar peste 100 de cicliști au fost alături de noi.
Copiii din Sibiu ne-au întâmpinat cu pâine și sare, pe bicicletă – un moment inedit!
Fotografie realizată din aeroportul din Cluj de către Cosmin Ignat. Mi se pare cu atât mai impresionantă cu cât încearcă să ilustreze exact desfășurarea de forțe existentă: mașină de poliție, jandarmerie, mașini antemergătoare care să protejeze grupul de cicliști, mașină tehnică, ambulanța Scorseze. Toate ținute în frâu cu ajutorul unor stații de emisie-recepție poziționate în fiecare automobil.
Presa a fost mereu alături de noi și ne-a ajutat să răspândim mesajul campaniei la nivelul întregii țări.
Am avut parte de peisaje superbe care ne-au bucurat și făcut drumul mult mai ușor.
Recunoaștem, am avut camere Garmin montate pe bicicletă… dar am filmat și din portbagaj
Uneori am dat în mintea copiilor
Oameni extraordinari care au pedalat pentru a susține cauza proiectului – le puteți aprecia în continuare efortul cu o donație online aici
Campania continuă pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro/pebicicletă și fiecare sumă donată ajută la integrarea copiilor din mediul rural în programul național de lectură “Cărțile copilăriei”, prin care Asociația Curtea Veche realizează donații de carte și creează cluburi de lectură în comunități din medii defavorizate.
Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche, aflată Sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Nicolae al României, programul național de lectură inițiat de aceasta și turul ciclist caritabil “Cărțile copilăriei pe bicicletă” puteți afla de pe site și pagina de Facebook.